Zoals sommigen onder u weten, werkt Bram ook als doctoraatsonderzoeker op de faculteit diergeneeskunde in Gent. Bijgevoegd vindt U de intro van een artikel dat deze week in de Paardenkrant is verschenen en gaat over onderzoek waar Bram aan meewerkt. Veulens geboren met één of geen oog: taboe dat zich niet eenvoudig laat onderzoeken. Verhalen zijn er genoeg: de combinatie van bepaalde bloedlijnen kan kans geven op een veulen zonder of met slechts één oog. Maar feitelijk weten we nauwelijks iets over microftalmie bij paarden – een aandoening waarbij de oogbol in aanleg wel aanwezig is maar zich niet verder heeft ontwikkeld . Er is nog geen onderzoek waaruit blijkt dat microftalmie bij paarden erfelijk is, laat staan dat vaststaat hoe het overerft en we dus weten hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Onderzoekers Dr. Steven Janssens van de KU Leuven en Bram Van Mol, dierenarts/doctoraatsonderzoeker aan de universiteit van Gent, doen een dappere poging om meer te weten te komen en praten de Paardenkrant bij over de status van het in 2021 gestarte onderzoek.
26/05/2022
Management bij de geboorte
Wist u dat u aan de hand van een colostrummeter de kwaliteit van de biestmelk kan meten op het moment van de geboorte van uw veulen? Op deze manier kan er op tijd gereageerd worden indien uit de meting blijkt dat er niet genoeg antistoffen in de biest aanwezig zijn. Dit kan door extra biestmelk van goede kwaliteit toe te dienen tijdens de eerste levensuren. Op deze manier kan uw veulen alsnog een voldoende afweer opbouwen waardoor gewrichtsinfecties (veulenziekte, geel water) vermeden kunnen worden. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de nood aan het toedienen van (duur) plasma vermeden kan worden. Een pakket bestaande uit deze colostrummeter, een lijst met nodige referentiewaarden en een geboorte checklist wordt bij ons te koop aangeboden. De colostrummeter wordt geleverd in een stevige opbergdoos met de nodige accessoires. De geboorte checklist is een lijst met alle belangrijke zaken waarmee rekening gehouden moet worden om de eerste levensweken van uw veulen optimaal te kunnen laten verlopen. Indien u geïnteresseerd bent in dit pakket of verder nog vragen heeft, kan u ons altijd contacteren.
18/04/2022
Wetgeving omtrent identificatie
Volgens de nieuwe Europese diergezondheidswet van 9 februari 2022 moet de verantwoordelijke van stallen en/of weides waar paarden worden gehouden (een inrichting) deze inrichting registreren via de website van horseId: Horseid
Daarnaast moeten alle paarden (eigen paarden en paarden van andere eigenaars) die op deze weides/in deze stallen aanwezig zijn, op HorseID gelinkt worden met deze nieuw geregistreerde inrichting. In het eerste deel van het filmpje worden de verschillende termen, de reden tot deze wetgeving en de wetgeving zelf verduidelijkt. Vanaf minuut 9 wordt stap per stap getoond hoe u zelf een inrichting kunt registreren en hoe u hier eigen paarden of paarden van derden (andere eigenaar) kunt aan toevoegen: Video
Daarnaast is het noodzakelijk om voor deze inrichting een register bij te houden. In dit register wordt genoteerd welke paarden aanwezig zijn en wanneer ze de inrichting betreden of deze verlaten. Bijgevoegd vindt u een voorbeeldregister.
Indien u hier vragen over heeft of graag verder geholpen wordt hierbij, kunt u ons altijd contacteren. Indien u dit wenst, kunnen wij ook persoonlijk langskomen om te helpen dit alles in orde te brengen en samen met u een eerste register op te stellen.